[...] większej ilości białek zwierzęcych, przy ograniczeniu węglowodanów i tłuszczy. Stwierdzają między innymi: "spożywając w przewadze pokarm zwierzęcy utrzymywać będziemy wysoki poziom aktywności psychoruchowej, spożywając pokarm roślinny przeciwnie - spadać będzie nasza aktualna psychoruchowa aktywność." W marcowym numerze popularnego miesięcznika [...]
[...] przynosza sportowcowi szerek niepozadanych skutkow ubocznych- powoduja odkladanie wody w komorkach, co daje w efekcie "zalany" wyglad i slaba jakosc miesnia. Podniesiony ich poziom silnie hamuje wytwarzanie endogennego testosteronu, co skutkuje spadkami masy i sily po skonczeniu cyklu. Wysoki poziom estrogenow podnosi ryzyko wystapienia [...]
[...] większej ilości białek zwierzęcych, przy ograniczeniu węglowodanów i tłuszczy. Stwierdzają między innymi: "spożywając w przewadze pokarm zwierzęcy utrzymywać będziemy wysoki poziom aktywności psychoruchowej, spożywając pokarm roślinny przeciwnie - spadać będzie nasza aktualna psychoruchowa aktywność." W marcowym numerze popularnego miesięcznika [...]
[...] niedługo metformina stanie się swoistym panaceum? żródło literatura. Jeszcze jeden art. U osób bez zaburzeń gospodarki węglowodanowej metformina wywiera niewielki wpływ na poziom glikemii i dlatego w stosunku do tego preparatu lepiej jest używać określenia lek antyhiperglikemiczny niż hipoglikemizujący, chociaż metformina stosowana w [...]
[...] Dobrego Dietetyka To, że nadmiar cholesterolu organizmie stwarza zagrożenie dla zdrowia, nie budzi już żadnych wątpliwości. Jak udowodniono w licznych badaniach, wysoki poziom tego składnika sprzyja rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i zwiększa ryzyko zawału serca. Na szczęście, zaburzenia tego typu można leczyć, a [...]
[...] przez ciało poprzez elektrody znajdujące się na platformie analizatora. Metoda BIA pozwala określić zawartość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie oraz indywidualny poziom podstawowej przemiany materii. Umożliwia także poznanie wpływu niektórych czynników na kierunki zmian poszczególnych komponentów ciała. Jest to szczególnie pomocne [...]
[...] intensywności) w porównaniu do stężenia po 10 minutach treningu. Im dłużej trwa trening tym większa jest zawartość kortyzolu i tym wolniej będzie on opadał do normalnego poziomu. Staje się to widoczne, kiedy porównamy poziom kortyzolu u wytrzymałościowych sportowców – amatorów z poziomem kortyzolu w generalnej populacji. Badania wykazują [...]
[...] naukowe potwierdzają, że przy wszystkich postaciach otyłości maja miejsce anomalie związane z wydzielaniem insuliny (hormonu wydzielanego przez trzustkę w celu obniżenia poziomu cukru we krwi). Otyłość wiąże się z cukrzycą, nadciśnienie tętniczym oraz patologiami wieńcowymi. Nadmierny poziom insuliny we krwi (jak i również nietolerancja [...]
[...] ( zwłaszcza cukrów prostych). LDL-e posiadają okres półtrwania we krwi obwodowej 3 dni. To znaczy, że nawet trzy dni po bardzo obfitej tłustej uczcie, podczas badania krwi poziom LDL może być zawyżony. HDL - frakcja, lipoprotein o wysokiej gęstości. Jest to tak zwana „dobra" frakcja lipoprotein odprowadzająca nadmiar [...]
[...] w gainerach jest wysokooczyszczona skrobia pochodząca z kukurydzy lub pszenicy. Jedynie taki węglowodan będzie źródłem stabilnej energii i nie podniesie zbyt mocno poziomu cukru we krwi. Nasz rynek jednak jest zdominowany przez niedrogie odzywki pochodzenia krajowego, czasem zagranicznego. Biorąc pod uwagę [...]
[...] przyswaja wraz z witaminą B6. C - jak czosnek Jest wskazany w zapobieganiu miażdżycy. Zawiera allicynę - aktywną substancję, która hamuje zlepianie się płytek krwi i obniża poziom tłuszczów w surowicy krwi. Dla tych, którzy nie są w stanie jadać surowego czosnku z powodu intensywnego zapachu wyjściem są tabletki (np. alliofil, alliorut). D - jak [...]
[...] spustoszenie w organizmie niekorzystnie wpływając na osiągane wyniki (2). Naukowcy wskazują również, że Cytrulina może być lepszym rozwiązaniem niż Arginina na zwiększanie poziomów argininy w osoczu (3), ponieważ Cytrulina oddziaływuje na endogenną syntezę Argininy-to znaczy, że JC może być dużo lepszą alternatywą w stosunku do Argininy w [...]
[...] metabolicznych. Jest on bezpośrednim prekursorem pirymidyn - substancji o kluczowym znaczeniu dla wielu procesów życiowych. Suplementacja orotanu prowadzi do wzrostu poziomu pirymidyn w organizmie. Pirymidyny pełnią zadania podobne do puryn, czyli nukleotydów komórkowych, których najlepiej znanym sportowcom przedstawicielem jest ATP. [...]
[...] bioaktywnych wspomagających produkcję i wydzielanie dwóch najważniejszych hormonów o działaniu anabolicznym – testosteronu i hormonu wzrostu. Ich odpowiednio wysoki poziom umożliwia wzrost możliwości wysiłkowych i szybką regenerację potreningową. Precyzyjna kombinacja skoncentrowanych ekstraktów roślinnych, aktywnych aminokwasów, witamin [...]
[...] jest regulatorem czynności układu nerwowego i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Sportowcy stosujący dietę wysokobiałkową muszą zadbać o odpowiedni poziom pirydoksyny w organizmie. Niedobór witaminy B6, podobnie jak B5, zaburza proces produkcji energii z glikogenu. Kwas Foliowy (Folian) – wspólnie z wit. B12 wspomaga [...]
[...] tych wstępnych badań nie były jednoznaczne. Przykładowo Halberg i wsp., 2005 w badaniu z udziałem 8 mężczyzn z nadwagą zaobserwowali poprawę wrażliwości insulinowej i wzrost poziomu adiponektyny po 2 tygodniach stosowania metody IF polegającej na wydłużaniu nocnego postu do 20 godzin . Przy okazji adiponektyna jest białkiem produkowanym przez [...]
[...] • Bezsenność • Biegunkę • Wymioty. Hormony tarczycy zarządzają tempem przemiany materii. Oznacza to, że metabolizm składników odżywczych, a następnie zużycie ich na poziomie komórkowym bądź magazynowanie, zależne jest od poziomu hormonów tarczycy krążących w krwiobiegu. Wyższy poziom kończy się podniesieniem ogólnego tempa przemiany [...]
[...] strączkowe bogate w proteiny Rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola i soczewica, są nie tylko bogate w proteiny, ale także w odmianę błonnika, która reguluje poziom cukru we krwi, w efekcie redukując tzw. oponę brzuszną. Po raz pierwszy dowody w tej sprawie, przedstawiła Tanya Zuckerbrot, autorka książki „The F-Factor Diet“. * [...]